Апарат JENTER VARROASTOP

  • Кат. номер: 107037
JENTER VarroaSTOP
Комплектът съдържа 2 уреда за 2 пчелни семейства
 
 
Основната идея:
Фазите без разплод извън зимата винаги са проблематични за акарите Вароа. Те сравнително бързо губят способността си да се възпроизвеждат. Дивите пчелни колонии използват тази естествена защитна система с фази без пило ефективно при роене. Пчелният рояк е само леко заразен, роеното семейство преминава в дълга фаза без пило. Акарите стареят или се губят заедно с възрастните пчели.
 
Ограничаването на майката в малки клетки по време на пчелния сезон, последвано от химическо третиране, е добре позната техника за налагане на периоди без пило през сезона. Някои майки обаче губят приемането си в пчелната колония.
 
От друга страна, отвореното пчелно пило действа като магнит за акарите вароа. Следователно, биотехнически методи, като метода на пчелната пита, могат да се използват успешно за изчерпване на популацията на Varroa в пчелната колония. Обаче затворените пити с пило, в които реално са паразитирани само част от килийките, трябва да бъдат премахнати и унищожени.
 
Новоразработеният Jenter VarroaSTOP съчетава и двете системи по елегантен начин, без да са необходими химически методи за контрол или да се налага да се унищожават цели пити с пило.
 
Принципът на действие:
В Jenter VarroaSTOP, радиусът на действие на майката е ограничен до малка, едностранно инкубирана клетъчна площ с около 250 клетки за снасяне. Майката живее без стрес със своята свита и пило в клетката. Пчелите кърмачки могат да преминават през клетката от двете страни и да се грижат за това пило безпрепятствено. Акарите Varroa използват тази последна зона за размножаване в колонията за планираното размножаване.
 
След като всички килийки са запачатани, задната стена на Jenter VarroaSTOP с прикрепените килийки за снасяне се отстранява и незабавно се заменя с нова. Кралицата остава в клетката за друг цикъл на размножаване. Отстраненото пило се унищожава. Като алтернатива, клетките могат да бъдат обеззаразени и измити за следваща употреба.
 
Само когато цялото пило в колонията се е излюпило и последните акари са уловени в запечатаната зона за снасяне на Jenter VarroaSTOP, майката се освобождава чрез подвижния капак отпред на Jenter VarroaSTOP или се заменя с млада майка. Клетката с Jenter VarroaSTOP може да бъде оставен в колонията за бъдеща употреба.
 
Резултатът:
Jenter VarroaSTOP може да се вгради в рамка много лесно. Дебелината на пчелната пита не се променя. 
 
Майката може да създава пило на фази и така запазва своята привлекателност в пчелното семейство.
Акарите Varroa са почти напълно отстранени от колонията чрез многократно отстраняване на пило. Използването на химически агенти за третиране може да се откаже.
 
 
 
80,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 80,00 лв.
Моля, изберете: