Ленти с оксалова киселина и тимол

 • Кат. номер: 500003

Технически продукт

Изследванията показват, че  лентите с оксалова киселина и тимол действат непрекъснато, чрез контакт, за период от приблизително 3 седмици, намалявайки заразяването с Varroa с над 95%. Като кумулативен ефект тимолът действа чрез миризмата, блокира RDL рецепторите на паразитите Varroa, обърква ги и ги кара да паднат на дъното на кошера, където рядко могат да се върнат при пчелите, особено ако кошерът е оборудван с дъно против вароа. Чрез двойния ефект на двете активни вещества, тази подобрена версия  предлага по-добра борба срещу паразита Varroa. В допълнение, тимолът има противогъбични свойства и се използва и за предотвратяване на варовито пило.

Ленти с оксалова киселина и тимол е отличен начин за  контролиране на развитието на паразити Varroa през активния сезон, когато  в кошера могат да се прилагат  само биологични обработки за да не рискувате да внесете токсични вещества в меда или други пчелни продукти. При нивото на заразяване с Varroa в Европа през последните години е доказано, че схемата за третиране във всеки пчелин трябва да започне най-късно след  акацията или дори през пролетта в кошери, които не са били правилно третирани в предишната година, ако искате семейството да не бъде отслабнало през есента и да влезе силно в зимата. Разбира се, има и други фактори, които влияят върху силата на колониите при подготовката им за зимуване и пчеларят трябва да се грижи за всички тези фактори, но тук говорим само за защита на семействата срещу акара Varroa. 

Въз основа на активно вещество, което се намира и в естествената среда (например: оксаловата киселина присъства в спанака) не само в резултат на химичен синтез, лентите решават три проблема едновременно:

 • осигурява дълготрайна защита в кошера - приблизително 3 седмици след всяко приложение;
 • не внася вредни вещества в меда, восъка и други пчелни продукти;
 • не създава резистентност - ефектът му върху паразита не намалява, дори ако се прилага години наред като единствен метод за защита срещу Varroa.

Продуктът предлага удобно приложение при кошери без риск от предозиране или интоксикация/отравяне. Няма странични ефекти.

Защитете потребителите на вашия мед, независимо дали са членове на семейството или клиенти, от вредни вещества, някои дори канцерогенни, които могат да бъдат въведени в меда чрез прекомерно повтаряне на третирания със синтетични химикали! Ако се прилага правилно съгласно инструкциите по-долу, можете да се възползвате от всички предимства, показани по-горе, и най-важното от здрави и силни семейства. 

Приложение:

 Ленти с оксалова киселина и тимол се прилагат по 4 ленти в кошер, където пчелата покрива 8-10 Дадант рамки или еквивалента на този обем. По време на периодите на медосбор се препоръчва като предпазна мярка тази доза да бъде намалена наполовина, дори ако оксаловата киселина не може да бъде открита в меда или други пчелни продукти.

За по-малки семейства или рояци се дава подходящият брой ленти за размера на кошера. Пример: при рояци от 4-5 рамки пчели се дават 2 лентички.

Полагането на лентите с оксалова киселина и тимол се извършва в плодника на пчелното семейство и през периодите, когато в кошера има пило, тъй като по този начин пчелите се стимулират да гризат лентите и ефектът на Varroa е максимум.

 • При кошерите Дадант лентите се прекарват през горния ръб на рамките с пило, оставяйки половината от лентата от едната страна и половината от другата. Разпределя се възможно най-равномерно върху площта на рамките .
 • В многокорпусни кошери, където пилото може да присъства в няколко корпуса, прилагането може да се опрости чрез поставяне на лентите между корпусите с пило в областта на рамките, върху които има пило. 

Ефектът върху акарите се проявява след около 2-4 дни след прилагането, когато лентичките започнат да се дъвчат и оксаловата киселина започне да се разпространява по тялото на колкото се може повече пчели в кошера. Ефектът може да се наблюдава до 3 седмици, когато лентите се сдъвкват до 80% или дори повече. Ако пчелите не изядат лентите , тогава ефектът отслабва и с течение на времето пчелите прополират лентите, като по този начин запечатват активното вещество. 

Препоръчителна схема:

 • Ако третирането от предходната година не е извършено правилно или пчелинът се намира в зона с висок риск от зараза, първото приложение се препоръчва при излизане от зимуване, след като колонията започне да има пило на разширената повърхност и пчелите летят ежедневно. 
 • Приложение след акация, за да се контролира развитието на паразити, които започват да се размножават през този период.
 • 2-3 последователни приложения на интервали от 3 седмици, след последната реколта, като подготовка за зимата. Осигурява намаляване на заразата и защита срещу повторно заразяване, необходима за добра подготовка за зимуване. Известно е, че раната от ухапване от вароа по тялото на пчелата не заздравява и пчелата не е жизнеспособна за зимуване. Ето защо този период е критичен и третиранията трябва да започнат в края на юли/началото на август, когато пчелните поколения започват да израстват за зимата.
 • Когато времето се захлади през есента или когато семействата спрат да имат пило, ефектът на лентите намалява значително, тъй като семействата вече не ги гризат. Ето защо, ако все още има зараза в кошера, с която искате да се борите, последното третиране при липса на пило може да бъде капково третиране с 3,5% разтвор на оксалова киселина (800 ml вода + 200 g захар + 35 g оксалова киселина ) 5 ml на пчелен интервал, след като колонията вече няма пило (ноември-декември) при външна температура 3-10 градуса по Целзий по време на приложение. 

Противопоказания :

В условия на висока атмосферна влажност за продължителен период от време лентите с оксалова киселина и глицерин могат да изтеглят вода, да се намокрят. Така те вече не се гризат от пчелите поради тяхната киселинност. В такива случаи не може да се наблюдава вредно въздействие върху пчелите, дори ако лентите са останали в кошера през зимата, но ефектът им върху Varroa е намален, тъй като пчелите ги избягват. Поради тази причина се препоръчва да се почистят остатъците от лентите при подготовката на семейството за зимата. 

състав:

 • Фини ивици целулозно влакно - 40 см
 • Фармацевтичен растителен глицерин - 67% 
 • Оксалова киселина с висока чистота - 33%
 •  Тимол - 250 mg / лента

Опаковка:

 • Торбичка с 20 ленти - тегло: 390g (+/- 10g)
12,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 12,00 лв.
Моля, изберете: