Ленти с оксалова киселина и етерични масла

 • Кат. номер: 500004

Технически продукт

Изследванията показват, че лентите с оксалова киселина и етерични масла действа непрекъснато, чрез контакт, за период от приблизително 3 седмици, като намалява заразяването с Varroa с над 95%. Благодарение на атрактивните етерични масла в техния състав (вижте разделите Състав и действие на използваните етерични масла за повече подробности) пчелите се стимулират да влизат в повече контакт с тези ленти (да ги гризат), разпространявайки активното вещество (оксалова киселина) по-бързо на повърхността на повече пчели, по-бързо. Препоръчваме използването на този вариант на  в по-слаби семейства или в рояци и в случай на по-големи зарази, когато се желае по-силно и по-бързо действие. 

Използването на ленти с оксалова киселина и етерични масла е отличен начин за  контролиране на развитието на паразити Varroa през активния сезон, когато  в кошера могат да се прилагат  само биологични обработки за да не рискувате да внесете токсични вещества в меда или други пчелни продукти. При нивото на заразяване с Varroa в Европа през последните години е доказано, че схемата за третиране във всеки пчелин трябва да започне най-късно след  акацията или дори през пролетта в кошери, които не са били правилно третирани в предишната година, ако искате семейството да не бъде отслабнало през есента и да влезе силно в зимата. Разбира се, има и други фактори, които влияят върху силата на колониите при подготовката им за зимуване и пчеларят трябва да се грижи за всички тези фактори, но тук говорим само за защита на семействата срещу акара Varroa. 

Въз основа на активно вещество, което се намира и в естествената среда (например: оксаловата киселина присъства в спанака) не само в резултат на химичен синтез, лентите решават три проблема едновременно:

 • осигурява дълготрайна защита в кошера - приблизително 3 седмици след всяко приложение;
 • не внася вредни вещества в меда, восъка и други пчелни продукти;
 • не създава резистентност - ефектът му върху паразита не намалява, дори ако се прилага години наред като единствен метод за защита срещу Varroa.

Продуктът предлага удобно приложение при кошери без риск от предозиране или интоксикация/отравяне. Няма странични ефекти.

Защитете потребителите на вашия мед, независимо дали са членове на семейството или клиенти, от вредни вещества, някои дори канцерогенни, които могат да бъдат въведени в меда чрез прекомерно повтаряне на третирания със синтетични химикали! Ако лентите се прилагат правилно съгласно инструкциите по-долу, можете да се възползвате от всички предимства, показани по-горе, и най-важното: здрави и силни семейства. 

Приложение:

Ленти с оксалова киселина и етерични масла се прилагат по 4 ленти във всеки кошер, където пчелата покрива 8-10 Dadant рамки или еквивалента на този обем. По време на периодите на медосбор се препоръчва като предпазна мярка тази доза да бъде намалена наполовина, дори ако оксаловата киселина не може да бъде открита в меда или други пчелни продукти.

За по-малки семейства или рояци се дава подходящият брой ленти за размера на колонията. Пример: при рояци от 4-5 рамки пчели се дават 2 лентички.

Приложението на ленти с оксалова киселина и етерични масла се извършва в плодника на колонията и през периодите, когато в кошера има пило, тъй като по този начин пчелите се стимулират да гризат лентите и ефектът върху Varroa е максимален.

 • При кошерите Дадант лентите се прекарват през горния ръб на рамките с пило, оставяйки половината от лентата от едната страна и половината от другата. Разпределя се възможно най-равномерно върху площта на рамките.
 • В многокорпусните кошери и, където пилото може да присъства в няколко корпуса, прилагането може да се опрости чрез поставяне на лентите между корпусите с пило в областта на рамките, върху които има пило. 

Ефектът върху акарите се проявява след около 2-4 дни след прилагането, когато лентичките започнат да се дъвчат и оксаловата киселина започне да се разпространява по тялото на колкото се може повече пчели в кошера. Ефектът може да се наблюдава до 3 седмици, когато лентите се сдъвкват до 80% или дори повече. Ако пчелите не изядат лентите , тогава ефектът отслабва и с течение на времето пчелите прополират лентите, като по този начин запечатват активното вещество. 

Препоръчителна схема:

 • Ако третирането от предходната година не е извършено правилно или пчелинът се намира в зона с висок риск от зараза, първото приложение се препоръчва при излизане от зимуване, след като колонията започне да има пило на разширената повърхност и пчелите летят ежедневно. 
 • Приложение след акация, за да се контролира развитието на паразити, които започват да се размножават през този период.
 • 2-3 последователни приложения на интервали от 3 седмици, след последната реколта, като подготовка за зимата. Осигурява намаляване на заразата и защита срещу повторно заразяване, необходима за добра подготовка за зимуване. Известно е, че раната от ухапване от вароа по тялото на пчелата не заздравява и пчелата не е жизнеспособна за зимуване. Ето защо този период е критичен и третиранията трябва да започнат в края на юли/началото на август, когато пчелните поколения започват да израстват за зимата.
 • Когато времето се захлади през есента или когато семействата спрат да имат пило, ефектът на лентите намалява значително, тъй като семействата вече не ги гризат. Ето защо, ако все още има зараза в кошера, с която искате да се борите, последното третиране при липса на пило може да бъде капково третиране с 3,5% разтвор на оксалова киселина (800 ml вода + 200 g захар + 35 g оксалова киселина ) 5 ml на пчелен интервал, след като колонията вече няма пило (ноември-декември) при външна температура 3-10 градуса по Целзий по време на приложение. 

Противопоказания :

В условия на висока атмосферна влажност за продължителен период от време лентите с оксалова киселина и глицерин могат да изтеглят вода, да се намокрят. Така те вече не се гризат от пчелите поради тяхната киселинност. В такива случаи не може да се наблюдава вредно въздействие върху пчелите, дори ако лентите са останали в кошера през зимата, но ефектът им върху Varroa е намален, тъй като пчелите ги избягват. Поради тази причина се препоръчва да се почистят остатъците от лентите при подготовката на семейството за зимата. 

състав:

 • Фини ивици целулозно влакно - 40 см
 • Фармацевтичен растителен глицерин - 67% 
 • Оксалова киселина с висока чистота - 33%
 • Етерични масла (лимонова трева, евкалипт, мента, лавандула) 2 mg / лента

Ефектите на използваните етерични масла:

 • Лимонова трева: Смята се, че миризмата на етеричното масло от лимонова трева имитира феромона на пчелата работничка, произвеждан от Nasanov жлеза. Съдържа геранова киселина, цитрал и гераниол, които са част от компонентите на феромона, произвеждан от Насановата жлеза. Маслото от лимонена трева се използва като адюванти или в храната за пчели за стимулиране на апетита на пчелите. Има противогъбични и антивирусни свойства. Използван в пръскачка действа успокояващо на пчелите. Помага като маскиращ аромат при представяне на майките. Използва се и в продукти за привличане на рояци, използвани в капани за рояци. Единствената ситуация, в която трябва да внимаваме, когато го използваме в кошери, е в периодите, когато няма бране и може да стимулира пчелите да се прокрадват. 
 • Евкалипт:използва се в натурални продукти за борба с Вароа
 • Мента: Често се използва заедно с лимонена трева в пчелната храна за подобряване на здравето на кошера. Той също така действа върху акарите Varroa по подобен начин на тимола.
 • Лавандула: е отлично средство при кошери за поддържане на здрава колония. Етеричното масло от лавандула също може да бъде ефективно в борбата срещу loca americana, поддържайки растежа на бактериите и спорите под контрол.

Опаковка:

 • Торбичка с 20 ленти - тегло: 390g (+/- 10g)

 

11,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 11,00 лв.
Моля, изберете: