Кобалтов хлорид, доза 4 гр

  • Кат. номер: 112090

КОБАЛТОВ ХЛОРИД - или кобалтов хлорид хексахидрат (CoCl.*6H2O) е сол на кобалта, използвана в пчеларството за стимулиране на майката.

Намираме го разреден готов в различни специални продукти, използвани в този смисъл, като Startovit, ApiStart, Forsapil, Forsatom и др.

Наблюдавано е, че в определени региони на Европа почвата е бедна на кобалтови соли, факт, който влияе негативно на я. По този начин кобалтовите соли се прилагат във вода или в пчелна храна като добавка, за да се подобрят тези недостатъци.

Този кобалтов хлорид се продава в чисто състояние, като трябва да се разрежда два пъти: веднъж в чист алкохол и след това в сироп. 

Препоръчително е кобалтовият хлорид да бъде допълнен с още две минерални соли, а именно манганов хлорид и магнезиев хлорид . Съответно в бутилката, в която е направено първото разреждане във вода или алкохол, на Кобалтов хлорид (1 литър), се добавят 6g Манганов хлорид и 6g Магнезиев хлорид. Приемането на този комплексен разтвор се извършва в същото количество, а именно 1 ml концентриран разтвор за всеки литър сироп. 

 

ПРИГОТВЯНЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ: Цялото количество кобалтов хлорид (4g) се разтваря в 1 литър чист спирт, като се получава концентриран разтвор.

Препоръчително е да се разтваря в спирт, а не във вода, за да може полученият разтвор да се запази дълго време. Ако се използва за кратко време, дозата кобалтов хлорид може да се разтвори и във вода без проблем. 

1 ml от този разтвор се добавя към всеки литър сироп, като по този начин се осигурява концентрация от 4 mg/литър сироп. 

Така от дозата от 4 g кобалтов хлорид се прави първо разреждане до 1 литър концентриран разтвор, който може да се разреди в 1000 литра сироп за пчели. Разреждането в алкохол дава възможност на разтвора да се съхранява и използва дълго време. 

Прилагането на сиропа с добавка на кобалтов хлорид ще се извършва с повишено внимание, особено през пролетта, тъй като прекаляването с приложението ще доведе до експлозивно развитие на семейството. 

 

Като детайл кобалтовият хлорид може да бъде в 2 (основни) цвята, като цвета се определя от степента на хидратация на солта, съответно син, когато кобалтовият хлорид е безводен и червен, когато е хексахидратиран.  Кобалтовият хлорид е много хигроскопичен, привлича много вода от атмосферата, така че обикновено го намираме под цвят от розово до тъмно бордо, гранат. Разтворен във вода, разтворът ще има цвят от розово до тъмно бордо в зависимост от концентрацията, а в алкохол цветът на разтвора ще варира от син до синьо-виолетов в зависимост от концентрацията на алкохола (или водата съдържание в него) и концентрацията на разтворения  кобалтов хлорид .

15,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 15,00 лв.
Моля, изберете: