Автоматичен дозатор за оксалова киселина - 0-5мл

  • Кат. номер: 101011

Автоматичен, професионален дозатор, с настройка на дозата между 0 и 5 мл.

Дозаторът се използва в медицинската индустрия, за прилагане на различни дози вещества, добре определени и градуирани дози. 

Апаратът е изработен от най-добрите материали за медицинската индустрия, като има възможност за стерилизация чрез варене, както на самия дозатор, така и на захранващия маркуч. 

Дозаторът се доставя с захранващ маркуч, но без бутилка, маркучът може да се постави в бутилката с разтвор на оксалова киселина. 

 

В пчеларството този дозатор има множество приложения, но най-важното е това за дозиране и прилагане на 3,5% разтвор на оксалова киселина (или друга концентрация). 

По този начин, с този дозатор, количества от 5 ml разтвор на оксалова киселина могат да бъдат приложени бързо и прецизно за всяко междурамие, заето от пчели. 

С всяко натискане на буталото изпомпва 5 ml, прецизно и бързо. Когато ходът се върне, буталото автоматично се пълни през маркуча, свързан към бутилката с разтвора. По този начин, за да се приложи лечението с разтвор на оксалова киселина на семейство, не отнема повече от няколко секунди след отваряне на капака на кошера. 

 

РАЗТВОР НА ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА:

Що се отнася до разтвора на оксалова киселина, има няколко варианта на тази тема.

Оригиналната рецепта, използвана от немските пчелари, е 35g AO на литър захарен разтвор. Въпреки това има вариации от 35 g (Германия, Швейцария) до 50 g (Франция) и 60-70 g (Италия). Ние вярваме, че всички рецепти са правилни, въз основа на дългосрочна употреба от пчелари от различни държави, но не можем да кажем коя е "по-добра", поради липсата на конкретни изследвания.  

Така: В бутилка от 1 л разтворете 200 г захар и 35 г оксалова киселина в 0,5 л вода. След разтваряне напълнете бутилката докрай (1 литър) с вода. Разтворът е готово! 

 

По-долу възпроизвеждаме съдържанието на статия от немското пчеларско списание  Deutches Bienen Journal 11/2002  , в която подробно е описано приготвянето и употребата на разтвора на оксалова киселина. Все пак бихме искали да направим корекция на тази статия, съответно приготвеният у дома разтвор ще бъде използван на същия ден. Това се дължи на факта, че се приготвя със захар, в кисела среда (AO), HMF в захарния разтвор се увеличава изключително много за 24 часа (ще забележите промяна на цвета към кафяв), това може да навреди на пчелите. 

Друго наблюдение, въпреки това, което се смяташе досега, че пчелите поглъщат разтвора на оксаловата киселина в сиропа, се оказа, че това е погрешно, пчелите не консумират съответния сироп, поради киселинността, захарта има само роля за създаване на "лепкава" среда за АО кристалите, оттук и необходимостта да се пулверизират възможно най-фино, като АО кристалите действат строго механично, като "надраскват" паразитите Varroa и ги премахват. 

 

Статия от  Deutsches Bienen Journal 11/2002 (превод)

Лечение против Varoa distructor с оксалова киселина

Третирането на пчелните семейства през късната есен или началото на зимата е неразделна част от концепцията за борба с варорозата, както се прави например в Германия, провинция Баден-Вюртенберг. Целта е нивото на опаразитяване на пчелното семейство да се намали почти до нула, така че проблемите с опаразитяването през следващата година да не възникнат преди края на летните грижи за кошера през август. Тази концепция е доказала своята валидност в пчеларската практика.

За третиране се очаква пчелните семейства да са без пило. Тогава едно третиране е достатъчно, за да се получи степен на ефективност над 90%. В семейства с пило успехът на лечението е много по-слаб. Лечение срещу вароа без странични ефекти е възможно само чрез използване на органични киселини, мравчена киселина и оксалова киселина. Официалното използване на тези алтернативни средства обаче е ограничено от правната рамка, която дори в рамките на ЕС не е единна. Наредба на ЕС (1804/1999) относно екологичното отглеждане на животни позволява използването на мравчена киселина, млечна киселина, оксалова киселина и тимол като средства срещу вароа. Например в Германия е разрешено да се използва само 60% киселина. Което не е достатъчно. 

Кога пчелните семейства остават без пило ?

Много стари семейства вече са без пило през октомври. В по-младите семейства това е рядък случай. Обяснението се крие във факта, че фазата на растеж на младите семейства завършва едва в края на лятото, докато старите семейства вече преминават своя пик на развитие през юни. Положението на пилото през есента се влияе от местоположението на пчелина, но най-вече от климата. Първите нощни слани през есента карат майката да спре да снася яйца. Три седмици след това всички рамки са без пило. След това може да започне капково лечение. Отварянето на кошера и извършването на третирането не засяга пчелните семейства.

Кратко обяснение на капковия метод

Необходимо : - воден разтвор на оксалова киселина с концентрация 3,5% (във вода или захарен сироп - разтворете 200 g захар и 35 g оксалова киселина в прибл. 0,5 l вода и след това долейте до един литър. 

- 100 ml спринцовка

- ръкавици (важно)

Дозировка : Капнете 30-50 ml разтвор/семейство, разпределени в пространството между всички рамки с пчела.

Време: - третиране през ноември или декември при над 0 градуса

-пръскане възможно най-фино върху възможно най-много пчели (не наливайте, поръсвайте)

- падането на акарите продължава 4-5 седмици

- ефективността на лечението е гарантирана само при семейства без пило

Диагностициране на степента на инвазия преди лечение

Не всяко пчелно семейство трябва да се третира през есента. Струва си да се направи диагностика на степента на опаразитяване през ноември, за да се оцени размерът на популацията от вароа. За целта под всяко семейство се слага лист намазан с мазнина. След 1-2 седмици може да се наблюдава естественото опадане на акарите. Ако сред тях има светло оцветени паразити, това означава, че в семейството се е развило друго опаразитено пило. Ако естественото падане надвишава 1 паразит на ден, тогава се препоръчва лечение, ако падат повече от 5 паразита на ден, лечението е задължително. Ако през ноември се пада средно по 1 паразит/ден без лечение, това означава, че в семейството все още има няколкостотин паразита. Презимуването на семейството не е застрашено, но това семейство може да бъде засегнато от размножаването на паразити през лятото. Ето защо лечението е показано.

Метод за пръскане с оксалова киселина

За третиране се използва воден разтвор или разтвор на захарен сироп с концентрация на оксалова киселина 3,5%, както и спринцовка за оросяване и дозиране. Спринцовката трябва да е с такава конструкция, че да осигурява дозиране под формата на фини капки.

Оксаловата киселина се предлага в аптеките под наименованието сурова оксалова киселина. В този случай това е дихидрат на оксаловата киселина, който е кристален и се състои от приблизително 71% оксалова киселина и 29% вода. Може да се използва вода от чешмата. Калцият в чешмяната вода се свързва с оксалова киселина и се превръща в химически стабилни кристали на калциев оксалат. Концентрацията не се влияе силно от това. Добавянето на захар води до по-бързо изпадане на паразитите, но не влияе върху действието върху пчелите или тяхната поносимост към разтвора. Съхранява се в бутилка със запечатана и надписана капачка.

През месеците ноември-декември семейството е под венците на храна. В кошери без магазин локализирането на кошера е лесно и разтворът може лесно да се разпредели сред възможно най-много пчели. Пръскането трябва да се извършва с търпение. По-добре е да се премине през всяко пространство между рамките два пъти, отколкото веднъж, колкото повече пчели се пръскат, толкова по-добро е третирането. В зависимост от силата на семейството се използват 30-50 мл разтвор. Използват се 30 мл, когато кълбото покрива 4-5 рамки (при температури около 0 градуса) и 50 мл, когато кълбото заема 6-7 рамки. Едно семейство се поръсва само веднъж.  При семейства без пило не е необходимо второ третиране. Отделянето на паразити след лечението трябва да се проследява и измерва, за да се сравни с резултатите от диагностиката преди лечението. 

75,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 75,00 лв.
Моля, изберете: