Ледена оцетна киселина

  • Кат. номер: 112020

Ледена оцетна киселина (чистота над 99%) 

Количество 1л

Използва се за защита на рамките от молците и за тяхната дезинфекция. 

Разходната норма е 150-180мл киселина/10 плодникови рамки. Поставете корпусите с рамки в комин и ги запечатайте (със стреч фолио или друг метод) и поставете киселината в пластмасова чинийка, поставена върху последната, след това я затворете с капака и я запечатайте, оставяйки я да се изпари бавно . 

Това третиране с ледена оцетна киселина също има ефект на дезинфекция на рамките/корпуса на кошера и е единственото неразрушително третиране (с изключение на гама лъчение), което също елиминира спорите на Nosema apis. 

Внимание - не се използва за рамки с поцинкована тел (много бързо корозира), а само за пити с тел INOX или пластмасови пити. Поставете корпусите за третиране с ледена оцетна киселина на открито или много добре проветриво място. Ако се поставя в складове, трябва да се има предвид, че ако има други железни предмети (включително покрива на склада), те могат да бъдат корозирали с времето (няколко сезона последователни обработки). 

Продуктът е изключително корозивен, атакува дихателните пътища чрез изпарения, очите или кожата чрез директен контакт. Ще се използва само на открити пространства, винаги с подходящо защитно оборудване (гумени ръкавици, маска, очила). Дръжте далеч от деца. 

 

Ледена оцетна киселина в (в концентрация най-малко 98%) се използва успешно в пчеларството за дезинфекция на пчелни пити, рамки и кошери, заразени с болести или неприятели, като спорите на или Nosema sp. и молеца.

Между другото, ледената оцетна киселина е единствената органична киселина, която атакува спорите на Nosema sp., като по този начин е от реална помощ за пчеларя, който чрез дезинфекция на рамките и телата на кошера с ледена оцетна киселина намалява натиска, упражняван от спорите на Nosema sp. върху пчелните семейства.

Ледената оцетна киселина е изключително корозивна, атакува всички метали, кожа, очи и дихателни пътища при липса на подходяща защита. Обикновено при температури под 10C ледената оцетна киселина замръзва. Действа чрез изпарение, в контакт с въздуха, при оптимална температура на изпаряване от 18-20 градуса по Целзий, превръщайки се в корозивни пари и дори прониквайки през мембраната на спорите на Nosema sp., унищожавайки ги.

Операциите по почистване на кошера ще се извършват навън, в горещи дни, но без пряко излагане на слънце, като по този начин се улеснява относително контролираното изпаряване на киселината. Телата с рамки се нареждат едно върху друго, като върху последното тяло се поставя пластмасова чиния за еднократна употреба, в която се налива киселината. Цялата тази кула се покрива с капак за кошер или друг капак, за да се осигури известна плътност. Може да се увие и със стреч или хранително фолио, за да се задържат киселинните изпарения вътре възможно най-дълго.

Консумацията на оцетна киселина ще бъде приблизително 150-180 ml киселина за плодник Дадан блат или еквивалентен (пропорционален) за по-малки рамки.

Коминът се оставя затворен, с киселината вътре, за период от около 10-14 дни или, ако дезинфекцията се прави през есента, може да се остави така затворена до пролетта.

Преди да използвате корпусите и рамките, отворете комините и поставете корпусите хоризонтално, един върху друг, навън в зона с добра вентилация, така че корпусите да са много добре проветрени преди употреба. Проветряването трябва да продължи поне 2 дни.

Специално внимание ще трябва да се обърне на работата с киселина, тъй като тя е изключително разяждаща. Работата не трябва да се извършва в затворено помещение или в къщата, а само на открито или в много добре проветрен склад/таван. Ще се използват гумени ръкавици, очила за защита на очите и за предпочитане маска

18,30 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 18,30 лв.
Моля, изберете: