ЕМ Пробиотик за пчели 1 л.

 • Кат. номер: 112034

ЕМ ПРОБИОТИК - Допълващ фураж за пчели

Подобно на много други същества на нашата планета, пчелите имат свои собствени микроорганизми върху тях и вътре. Тези микроорганизми помагат на пчелите да издържат на бурните промени, настъпващи в околната среда. Трябва да мислим за микроорганизмите и пчелите не като отделни единици, а като суперорганизъм. Пчелите имат свой собствен естествен механизъм за борба с вредители и болести, но днес околната среда на пчелите се променя по-бързо, отколкото могат да се адаптират. Пестицидите, изменението на климата, замърсяването на въздуха правят живота на пчелите по-кратък и по-труден от всякога. Съвременното пчеларство също е много взискателно. Използваме възможно най-много пчелни продукти, пренебрегвайки реалните нужди на нашите пчели.

Прополисът, апитоксинът, хигиенното поведение и други механизми за защита на пчелите, в тези условия, не са достатъчни и трябва да помогнем на пчелите. EM PROBIOTIC FOR BEES прави почти невъзможно оцеляването на "лошите" микроби не само в околната среда, но и вътре в пчелите. Механизмите, които ЕМ използва за постигане на тези цели, са: 

 1. „Директно“ действие – конкурентен механизъм, при който различни биоактивни молекули влияят на патогените.  
 2. "Индиректен" начин на действие чрез укрепване на имунитета, устойчивостта и общото енергийно състояние на пчелите 

ЕМ също помага на пчелите да преработват различни хранителни вещества и токсини. EM помага на пчелните ензими да усвояват и ферментират хранителни вещества. EM метаболитите подобряват клетъчните функции на пчелите на много нива, от храносмилателната система до имунната система.

Безопасността на първо място

EM PROBIOTIC FOR BEES е напълно безопасен за пчелите, благодарение на натуралните органични съставки. Различните концентрации от 100% до 1% не показват странични ефекти и можете безопасно да използвате концентриран ЕМ или във всяко разреждане с вода. Препоръчителните концентрации за практическа употреба са изчислени като икономически ефективни.

Използване на продукта

Препоръчваме да използвате ЕМ пробиотик за пчели:

 1. Чрез пръскане
 2. В питейната вода
 3. В сироп
 4. В твърда храна
 5. За хигиената на инструментите
 1. Вместо да фумигирате за успокояване на пчелите, по-добре пръскайте с ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ всеки път, когато работите в пчелина си.Така постигате две цели наведнъж
 2. Успокоява пчелите по естествен начин без странични ефекти
 3. Разпространение на добри микроби в кошерите

Работният разтвор за пръскане трябва да бъде 5% ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ във вода (* водата трябва да е без хлор, ако използвате чешмяна вода, оставете я в отворен съд поне 24 часа). Ако е необходимо, можете да приложите разтвор с по-висока концентрация на ЕМ; има смисъл особено при първото лечение, когато се появи болестта. Напръскайте целия кошер отвътре, напръскайте обилно върху пчелите. Докато пръскате върху отвореното пило, моля, пръскайте от повече от 30 см разстояние и регулирайте спрея до възможно най-малките капчици, тъй като температурата на пилото трябва да е постоянна.

Първо трябва да напръскате прелетната дъска на кошера, тъй като тя е "най-проходимата" част. Ако практикувате стационарно пчеларство, най-добре би било да пръскате целия пчелин с ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ поне два пъти годишно, веднъж в началото и веднъж в края на сезона.

 1. Независимо от вида на поилката, която използвате, добавяйте 2-3% ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ във водата през целия сезон . По този начин осигурявате добро качество на водата за вашите пчели.
 1. В сиропа сложете 2,5% ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ. По този начин pH на сиропа е много близко до pH на меда. Той е стимулиращ и същевременно вкусен. В случай на заболяване увеличете до 5%. Повече от 5% могат да променят вкуса на сиропа и пчелите да спрат да го ядат. EM ще помогне на пчелите да усвоят захарния сироп с по-малко консумация на енергия и ще защити ензимната система на пчелите. ЕМ също ще намали оксидативния стрес, който възниква, ако се храните с диета с високо съдържание на захар. ЕМ може да се използва в обикновен и инвертиран захарен сироп.
 2. Сложете 2,5% ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛА в питки. Това ще подобри качеството на захарните пити и ще подобри здравето на пчелите.

*Относно точки 3. и 4. моля, поддържайте температурата под 38° C (най-добре около 30°), когато добавяте EM PROBIOTIC FOR BEES. По-високите температури могат значително да намалят EM ефективността.

 1. Хигиената при работа с кошери е много важна, използвайте 10% разтвор на ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ (накисване или пръскане), за да дезинфекцирате инструментите си след работа с всеки кошер. Това значително ще намали риска от пренасяне на болестта от един кошер в друг.

*Важно

Продуктът трябва да се съхранява между 2 и 28°C, защитен от слънчева светлина. Разреденият продукт трябва да се използва в рамките на 2-3 дни. Сиропът и бонбоните с ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛА са по-стабилни и издържат по-дълго, отколкото без ЕМ

ПОЛЗИ

СЛЕД МНОГО ЕКСПЕРИМЕНТИ, ГОДИНИ НАУЧНА И ПРАКТИЧЕСКА РАБОТА С ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ, можем спокойно да кажем, че той предлага цялостно решение за повечето проблеми в един пчелин. 

Влияния:

* Здравен статус

* Имунитет

*Микробната среда в кошера и в храносмилателната система на пчелите.

* Пчелна продуктивност и качество на пчелните продукти

Аскосфероза - варовито пило  

 е гъбично заболяване, специфично за ларвите на пчелите от вида  Apis mellifera ,  но също и за тези на дивите, самотни пчели, което причинява смъртта им през първите два дни от стадия на излюпеното пило. Болестта се произвежда от мицела  Ascosphaera apis  , който живее повсеместно, като се намира и в червата на здрави възрастни пчели. Спорите покълват в червата на пчелата и в крайна сметка карат ларвите да гладуват. 

Според нашия опит, ако се следва апи-техническият протокол, аскосферозата не се появява в кошерите, третирани с ЕМ. Пръскането с ЕМ ще осигури висок процент защита срещу това гъбично заболяване.

При поява на заболяването начинът за лечение е:

Използвайте 5% захарен сироп и 5% воден разтвор (5 процедури за 2 седмици). На всеки 2-3 дни в хранилката се слага по 500 мл захарен сироп. Пръскайте по едно и също време (при първото пръскане можете да използвате по-високи концентрации на ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ в зависимост от интензитета на клиничните признаци). Първото пръскане трябва да се извърши чрез пръскане на всяка рамка, докато останалите 4 могат да се извършат само чрез стриктно пръскане на интервалите. Добавете 2-3 супени лъжици захар към разтвора за пръскане.

* Препоръчително е пчеларите да държат кошерите поне на 50 см от земята и земята отдолу да е чиста от трева или тревата да е добре окосена.

Нозема

Nosema apis и Nosema ceranae са спорозои, които локализират и осъществяват своето патологично действие в епителните клетки на средното черво. Те причиняват ноземоза, която е най-честата и разпространена болест по възрастните пчели. Спората е негова устойчива форма и може да се запази повече от 2 години в изпражненията, останали върху рамките и повече от 1 година в меда и пчелните пити. Според нашия опит ноземозата може да бъде предотвратена в над 85% от случаите чрез добавяне на ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ към захарния сироп и чрез пръскане, особено в края на лятото (при континентален климат, със смяна на сезона). Съществува връзка между появата на ноземоза и интензивното използване на захар в храненето. Чрез добавяне на ЕМ към сироп и твърда храна, този проблем може да се поддържа на ниско ниво. Тежестта  на заболяването се дължи на вирулентността на паразита, който действа механично, възпалително и дразнещо върху епитела на средното черво, но и на токсичното действие. ЕМ подобрява функционирането на средното черво, като подпомага образуването на перитрофичната мембрана, която е от изключително значение за целостта на средното черво.

Американски и европейски гнилец

AMERICAN LOCA (AFB) е сериозно инфекциозно заболяване, причинено от спорогенен бацил  Paenibacillus larvae което засяга изключително пилото на пчелите, смъртта му обикновено настъпва след излюпването. Заболяването има ензоотичен характер, с висока дифузионност в контаминирания кошер, развива се сезонно, през месеците април - август, с еволюционен пик през юли - август. Според нашия опит ЕМ е много ефективен за предотвратяване на AFB. Имаме няколко случая на AFB в близките пчелини, но не и в тези, третирани с ЕМ, въпреки че понякога разстоянието между пчелините е по-малко от 100 метра. Опитът в Аржентина и много други страни показва, че когато AFB се третира с концентриран ЕМ с разтвори, по-концентрирани от 50%, най-малко 3 пъти (на всеки 1-2 дни) признаците на заболяването спират и AFB се държи под контрол, докато като ЕМ се прилага редовно (при всеки преглед и работа в пчелина)

LOCA EUROPEANA (EFB) е инфекциозно заболяване, причинено главно от стрептококи,  Melissococcus plutonius  и свързана бактериална флора, състояща се от: Paenibacillus alvei ,  Enterococcus faecalis и Bacterium eurydice. Например в Швейцария и Великобритания EFB създаде големи проблеми поради неспазване на приложените санитарни мерки, което доведе до необходимостта от решаване на проблема с разпространението на M. plutonius. EFB е много по-малко фатален от AFB. Пчелните колонии, третирани с ЕМ, са почти напълно защитени от EFB и според нашия опит появата на EFB може лесно да бъде предотвратена, както и лекувана. Не само поради микробното взаимодействие, но и защото EFB се поддържа до голяма степен от различни стресови фактори и е показано, че ЕМ намалява ефекта на стресовите фактори.

Вароа акар  

Varroa destructor е ектопаразит, който засяга цялата популация на колонията - пило, възрастни пчели, майка и търтеи. Вароозата се развива целогодишно. През първите 2-3 години заболяването обикновено остава незабелязано. През следващите години обаче броят на паразитите се увеличава бързо и когато надвишат броя на пчелите с 30%, колонията драстично обезлюдява и загива. Заедно с вирусите, свързани с пчелите, акарът е една от основните причини за зимни загуби на пчелни колонии и е може би най-голямата пряка заплаха за пчеларството.

Според нашия опит, EM PROBIOTIC FOR BEES е отлично допълнение към стандартното лечение на Varoa с търговски продукти. След период от две години колониите, третирани с ЕМ, показват 40-50% намаление на заразяването с Varoa.

Понастоящем въздействието на ЕМ върху Varoa не е на значително задоволително ниво. Очакваме обаче да разработим EM продукти, които ще имат силен ефект срещу Varoa. Нашето заключение е, че EM помага на пчелите, заразени с Varoa / Virus, да оцелеят, като подпомага образуването на мастното тяло, като по този начин подпомага имунитета и функционирането на имунната система на пчелите .

Чистото е здравословно

Според нашия опит ЕМ подобрява хигиенното поведение на пчелите като цяло. Семействата, третирани с ЕМ, са по-активни в почистването на пилото (напр. при аскосфероза). Този факт е много важен и при случаи на вароа .

Активността на колонията е тясно свързана с дейността на кралицата. Според един от най-големите производители на майки, майките, третирани с ЕМ, снасят 20-25% повече яйца за същия период от време. Това води до пчелни семейства, които растат по-бързо и са по-добре подготвени за добра реколта.

Най-добре е да използвате разтвора EM PROBIOTIC FOR BEES за пръскане на пчелите всеки път, когато работим в кошера, като по този начин напълно поддържаме пчелния микробиом и добрите микроби в пчелния кошер.. Поне два пъти годишно, през пролетта и късното лято , трябва да напръскаме почвата на пчелина с 2,5-5% разтвор на ЕМ. Разпределете 2,5% ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ в сироп, поне 2-3 пъти по 500 мл на колония, през пролетта и в края на лятото (при континентален климат). Всяко съмнение за заболяване или поява на клинични признаци е момент, когато ЕМ ПРОБИОТИК ЗА ПЧЕЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛОЖИ. Всеки път, когато извеждаме пчелите на паша за нова реколта, трябва да намалим стреса, като даваме ЕМ в сироп. По този начин не само намаляваме стреса, но и стимулираме пчелите да се възползват максимално от реколтата. Малко количество ЕМ сироп трябва да се прилага всеки път, когато се съмняваме за наличие на пестициди в събрания нектар или прашец. В континенталния климат прилагането на ЕМ е много важно при подготовката на пчелите за зимата. Всеки нов сезон започва през пролетта, а доброто презимуване е в основата на един отличен сезон. EM помага за изграждането на мастното тяло и намалява оксидативния стрес, като помага на пчелите да преживеят зимата в добро здраве.

42,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 42,00 лв.
Моля, изберете: