Varroa Easy Check - 3 в 1

 • Кат. номер: 112111

Varroa Easy Check (VEC) е устройство, разработено за наблюдение на степента на заразяване с вароа в семействата. 

Устройството е изобретено през 2016 г. от френската компания Veto-Pharma, същата компания, която разработи други продукти за борба с Varroa в областта на пчеларството (APIVAR, Oxybee, VEC, Vespa Catch), като устройството е регистриран патент на компанията (внимание всеки продукт, подобен на VEC, но не произведен от Veto-Pharma, представлява нелегално копие на този продукт, за което не гарантираме същите технически характеристики). 

Varroa EasyCheck е първият готов за употреба 3-в-1 инструмент за наблюдение на заразата, който може да се използва за промиване с алкохол, разпрашаване със захар и инжектиране на CO2. Изборът е на пчеларя. 

 

1. Измиването с алкохол се състои в потапяне на проба от пчели в алкохол и след това леко разклащане на EasyCheck, за да се извадят форетичните акари, за да могат да бъдат преброени. От пчеларския опит се установява, че този метод е най-правилният и ефикасен за оценка на степента на опаразитяване на пчелните семейства с вароатоза. 

Така:

 • В прозрачния съд се налива алкохолен разтвор (30-50/70-50% алкохол/вода или по-малко). 
 • С помощта на белия контейнер пчелите се събират от рамките с пило или от околността на плодника, до 2-ра вътрешна маркировка на кутията (ок. 300 пчели). 
 • Разклатете съда, така че пчелите да паднат на дъното. и го поставете в прозрачен съд с алкохол. Поставете капака и разклатете веднъж, за да намокрите всички пчели. 
 • Отворете и добавете алкохолния разтвор, така че нивото да надвишава пчелите с около 2 пръста. 
 • Затворете плътно капака и разбъркайте с кръгови движения около 1-2 минути. Белият контейнер има няколко дупки, направени в определена посока. Ротационните движения ще се извършват точно в тази посока, за да се улесни преминаването и падането на акарите. 
 • На дъното на уреда се проверява колко акара са паднали и за проба от 300 пчели (2-ра маркировка) се интерпретира по следния начин: За 1 открит акар се счита, че ситуацията е все още под контрол, лечението може да бъде отложено. При открити 2 акара се счита, че е необходимо по-внимателно наблюдение, извършване на други изследвания в кошера (на други кошери) или на разстояние от 1 седмица. Лечението също може да бъде отложено. При 3 или повече акари третирането трябва да започне незабавно. 

                    VEC - Измиване с алкохол

2. Поръсване със захар. При метода на захарно разпрашаване пчелите се покриват с пудра захар, което кара акарите да се отделят от пчелите. След това EasyCheck се разбърква леко, карайки захарта и акарите да преминат през дупките в бялата кошница.

При този метод пчелите се овалват внимателно в пудра захар, което кара акарите да се отделят от пчелите. След това EasyCheck се разбърква леко, карайки захарта и акарите да преминат през дупките в бялата кошница. Методът с пудра захар поддържа живи взетите пчели, но резултатът от мониторинга може да варира в зависимост от опита и влажността на въздуха (натрупване на захар).

Имало е случаи, в които измиване със спирт е правено след поръсване със захар и също съм получавал акари. (затова казах по-горе, че методът на измиване със спирт е най-ефективен). 

Методът на поръсване със захар е следният:

 • сложете 2 големи лъжици, с връх, пудра захар в прозрачния съд
 • съберете същия брой пчели (300), като използвате белия съд и изсипете върху съда със захар
 • затворете капака и леко разклатете съда (превъртете), докато всички пчели се покрият със захар (приблизително 1-2 минути).
 • обърнете белия съд и го поставете върху прозрачния. Като го разклатите леко (като сито), отстранете цялата пудра захар в жълтия капак 
 • Поръсените със захар пчели се пускат върху рамките. Те ще бъдат почистени от пчелите от кошера. 
 • Добавете малко вода към събраната захар, за да се разтвори и пребройте вароата. 
 • Оценката се извършва по същия начин, както в точка 1. 

         

3. Заспиване на CO2 -  При CO2 метода пчелите и акарите се извеждат в безсъзнание (заспали) чрез излагане на газ въглероден диоксид. След това пробата от анестезирани пчели се разбърква внимателно в EasyCheck , което кара акарите да паднат от пчелите.

Подаване на CO2 газ става с помощта на специалното устройство - CO2 Injector 

Методът се състои в следното: 

 • Съберете пробата от пчели (300 бр.) в белия контейнер, както описах по-рано. 
 • Обърнете пчелите с главата надолу в прозрачния съд и поставете белия съд с главата надолу върху прозрачния, като притиснете добре, за да го фиксирате (около половината влиза). Поставете жълтата капачка отгоре. 
 • С помощта на инжектора се вкарва CO2 вътре, между дупките на белия контейнер, като се задържа около 5-5 секунди (за да излезе целият въздух и само CO2 да остане в контейнера), докато пчелите спрат да летят вътре . Внимание - не инжектирайте CO2 директно в пчелите, струята може да ги нарани. 
 • Затворете бързо капака и изчакайте около 10 секунди, докато пчелите са напълно анестезирани (заспиват). 
 • Обърнете VEC с главата надолу и го разклатете леко за около 15-20 секунди, така че акарите, също анестезирани, да се отделят и да паднат през отворите на белия контейнер в капака. 
 • Отваря се капака и се броят падналите акари, като оценката се извършва по същия начин както в точка 1. Внимание - акарите трябва да се изхвърлят/убиват, защото могат да се активизират отново. 
 • Събраните пчели се пускат обратно в рамките, те ще се възстановят за много кратко време. 


          

53,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 53,00 лв.
Моля, изберете: