Пчелен прашец 0.200 кг.

  • Кат. номер: 111008

Ползите от пчелния прашец са добре познати в света на суперхраните и са в нашия личен  списък с топ 10  като източник на протеин, повишаващ енергията.

Пчелният прашец се смята за една от най-пълноценните и подхранващи природни храни поради пълния си спектър от хранителни вещества, аминокиселини и съдържание на ензими. Прашецът е толкова концентриран, че са необходими само малки количества, за да се осигури един от най-добрите налични естествени мултивитамини.

Тези златни гранули се събират от едно от най-великите създания и майстори опрашители на земята, медоносната пчела! 

Пчелите опрашват цветята и растенията, като прехвърлят цветен прашец от едно цвете на следващо, което опложда растението, за да може да продължи жизнения си цикъл и да произвежда плодове и семена. Без работата на пчелната популация повечето растения и хранителни култури на планетата не биха оцелели.

В продължение на милиони години пчелата и цветето са развили тази симбиотична връзка, която е тясно свързана със здравето на нашата екосистема и тази прекрасна суперхрана е източник на тази силна връзка.

Какво точно е пчелен прашец?

Пчелният прашец е мъжката репродуктивна спора на цъфтящото растение и има буквално хиляди от тези отделни спори във всяко поленово зърно в пълен размер.

Действителната частица е с микроскопичен размер, но тъй като пчелата събира повече, тя се свива на топка с размер на пелета. Пчелите обикновено са мъхести и носят електростатичен заряд, който позволява на зърната прашец да полепнат по телата им. Медоносните и земните пчели събират този прашец на задните си крака в структура, наречена corbicula или „кошница за прашец“. 

Всяко отделно зърно се извлича от цветето, обединява се заедно с нектар и пчелите притежават храносмилателни ензими, за да създадат енергийно плътен източник на храна. Тази храна се събира от пчелите работнички и след това се използва от пчелната майка за хранене на младите пчелни ларви или „пило“, които гнездят в клетките на пчелната пита.

Ползите от пчелния прашец осигуряват енергия, протеини и хранителни вещества, за да задоволят хранителните нужди на кошера. Когато пчеларите събират прашец за консумация от човека, се събира само определено количество прашец, като останалото се оставя за популацията на пчелите, за да се гарантира здравето на колонията.

Прашецът се връща обратно в събирателния уловител, който е като чекмедже, обикновено разположено на дъното на кошера. Тези поленови капани са склонни да се пълнят доста бързо през по-топлите сезони, когато има повече цветя, и произвеждат по-малко през зимните месеци.

История на консумацията на пчелни продукти

Древните народи са събирали мед и цветен прашец от дивите пчелни кошери като естествен източник на храна от близо 15 000 години. Записано е в древни библейски, китайски и египетски текстове, както и споменавано през вековете от много натуралисти и ранни пионери на западната медицина. Известно е също, че много индиански племена съхраняват цветен прашец в торбички за дълги екскурзии.

Човешките усилия да опитомят дивите пчели са изобразени в египетското изкуство преди около 4500 години. Пълното разбиране на пчелните колонии обаче не е настъпило до 18 век, когато европейците за първи път създават подвижния кошер.

Освен цветен прашец, пчелният кошер произвежда също прополис, суров мед и прословутото пчелно млечице, запазено изключително за пчелната майка и нейните яйца. Всички тези пчелни продукти са били консумирани широко през човешката история.

Ползи от пчелен прашец

Високо съдържание на протеини и други енергизиращи хранителни вещества

Пчелният прашец е богат на протеини, повишаващ енергията източник на храна, който е приблизително 40 процента протеин, в зависимост от ботаническия източник, от който е събран. Той е пълен източник на всичките 22 аминокиселини, включително 8-те основни, и също така съдържа множество други хранителни вещества, витамини и минерали като витамини от група В, С, Е, рутин, бета-каротин, нуклеинови киселини, полизахариди и лецитин.

Тъй като е предварително смляна храна, тя лесно преминава през храносмилателния тракт и бързо се усвоява и използва от тялото. Това е уникална и специализирана функция, предназначена за хранене на развиващите се пчелни ларви. Смята се също, че повишава мускулната маса при хората, тъй като проявява естествени стероидни ефекти, както и съдържа подпомагащи растежа аминокиселини и протеини. Поради тази причина пчелният прашец се използва от много бодибилдъри и атлети по света като хранителна добавка, която помага за подобряване на силата и повишаване на производителността.

Златен медалист на Olmypic за писта, Стив Ридик, който е консумирал пчелен прашец в продължение на 5 години като част от диетата си, каза: „Тренирам по-добре, бягам по-силно. И има толкова много витамини и аминокиселини.“ ( * )

ВИТАМИНИ В И ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Ползите от пчелния прашец са особено високи в B-комплекс (всички витамини от B с изключение на B12), но са особено високи в B9 или това, което обикновено се нарича фолиева киселина. Както много хора знаят, фолиевата киселина е основен витамин, необходим на бременните жени, особено през първия триместър.

Интересното е, че това също е необходимо хранително вещество, необходимо за поддържане на пчелната колония и подхранване на „пилото“ или яйцата на пчелната майка.

Витамините от група В са известни енергийни бустери, които помагат за увеличаване на метаболизма, превръщайки храната ни в гориво и са необходими за здравословната функция на мозъка.

РУТИН И ЛЕЦИТИН

Рутинът, гликозид на флавоноида кверцетин, е друго хранително съединение, открито в прашеца. Рутинът е цитрусов флавоноид, намиращ се също в цитрусови плодове и други храни, което може да обясни неговия остър вкус. Рутинът е много подобен на кверцетин и действа като антиоксидант, противовъзпалително и антихистамин. Помага за защита на кръвоносните съдове, благоприятства подобряването на кръвообращението и по този начин подпомага съдовата система.

Според изследователи от Института по пчеларство, Таранов, Русия, „пчелният прашец е най-богатият източник на витамини, намиращи се в природата в една храна. Дори ако пчелният прашец нямаше нито една от другите си жизненоважни съставки, съдържанието му само на рутин би оправдало приема поне една чаена лъжичка дневно, ако не за друго, то за укрепване на капилярите."

Повечето висококачествени пчелни прашеци съдържат около 15% лецитин. Лецитинът е мастноподобно вещество, обикновено наричано фосфолипид и е известно с високото си количество инозитол и холин. Лецитинът е компонент на клетъчните мембрани и съставлява около 30% от нашия мозък. Като хранителен източник действа като емулгатор, който ни помага да разграждаме мазнините, така че да могат да бъдат ефективно използвани. Лецитинът е важен за мозъчната функция и активността на невротрансмитерите и следователно е важна част от когнитивното здраве.

Пчелният прашец е от полза като храносмилателна помощ с високо съдържание на ензими

Ползите от пчелния прашец са мощен източник на  ензими,  включително: диатаза, амилаза, фосфатаза, пектаза, трансфераза и каталаза. Тези вещества са значително полезни като храносмилателни помощници, за да помогнат за разграждането на храната ни до използваема храна и енергия. Това ни позволява да извлечем повече от храните, които ядем, така че не трябва да ядем толкова много, за да се чувстваме хранителни удовлетворени.

И както споменахме, прашецът също е естествен източник на лецитин, който помага за разграждането на мазнините, за да можем да ги усвоим правилно.

Добавянето на само малки количества пчелен прашец дневно може да бъде особено полезно, ако текущата ви диета е с особено ниско съдържание на сурови плодове и зеленчуци и с високо съдържание на варени храни, месни протеини, както и силно преработени, консервирани или пакетирани храни.

Когато ядем храни, богати на ензими, ние максимизираме нивата си на усвояване и храносмилане на хранителни вещества, получавайки повече енергия от храните, които ядем. Болестите и дегенерацията са тясно свързани с вредните ефекти на диета с ниско съдържание на ензими. Д-р Едуард Хауел, автор на "Ензимно хранене", предполага, че дълголетието и качеството ни на живот страдат в резултат на това.

АЛКАЛНА ХРАНА

Пчелният прашец е от полза за тялото като алкален хранителен източник. Много хора днес страдат от прекалено киселинни диети, причинени от стрес и лоши хранителни навици. Много мои здравни власти смятат, че алкалните храни помагат за неутрализиране на киселинните нива в кръвта, повишават рН на тялото и позволяват по-здравословен баланс на микрофлората в храносмилателния тракт, по-специално в дебелото черво.

 

Защо да ядем пчелен прашец?

 

Пчелният прашец се състои от чист цветen полен от цветя, свързани със смес от восък и мед. Това създава много малка, компактна топка. Пчелният прашец съдържа много голямо разнообразие от витамини и минерали, повече от 30 ензима и аминокиселини, лецитин и микроелементи. Поленовите зърна също са богати на витамини от група В и антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките от оксидативно увреждане. Пчелният прашец съдържа и биоразнообразие от бактерии, което е полезно за чревната флора. В зависимост от това от кои цветя идва прашецът, поленовите зърна могат да варират значително по цвят и вкус. Понякога прашецът има леко сладък и орехов вкус, понякога вкусът е по-горчив.

Поленови зърна, пълни с витамини, минерали и ензими

Една супена лъжица пчелен прашец съдържа не по-малко от 2,5 милиарда зърна прашец. Поленовите зърна не могат да се синтезират в лаборатория. Ако дадете фалшив прашец на пчелите, те ще умрат веднага. Обърнете специално внимание откъде ги купувате. Например, ние доставяме 100% сертифициран органичен пчелен прашец. Първокласният пчелен прашец се състои от меки и ароматни зърна, които не са пастьоризирани или нагрявани, за да станат по-издръжливи. Нагряването също унищожава голяма част от качествата на пчелния прашец. Можете да използвате прашеца в смутита, салати, напитки, студени ястия и десерти.

 

8,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 8,00 лв.
Моля, изберете: