Мащерка – ароматна и лечебна билка за вашата кухня и здраве.
Мащерката е многогодишно медоносно растение с полухрастовиден растеж, което е известно със своите универсални лечебни и кулинарни приложения. Тя е наричана "универсално лекарство" заради множеството си ползи и се използва широко за приготвяне на чайове, компреси, козметика и като прясна подправка в салати, супи, сосове и маринати.
Основни характеристики:
- Приложение: Кулинарно растение и лечебна билка.
- Годишност: Многогодишно растение.
- Сеитба на открито: Април – Май месец.
- Беритба: Реколтата се прибира от Юни до Октомври.
- Височина на растението: Достига до 30 см.
- Отглеждане: Мащерката предпочита топлина и светлина, като е типична за средиземноморския климат. Младите растения се развиват бавно и не понасят засенчване. За да се отглежда успешно, семената трябва да се засеят на дълбочина от 0,5 - 1 см, като се поливат внимателно, за да не бъдат измити.
- Събиране и употреба: За свежа консумация и наситен аромат, реколтата се бере преди цъфтежа. За сушене и консервиране, съберете листата след цъфтеж.
Мащерката е прекрасна добавка към вашата градина, както и незаменима съставка в кухнята и домашната аптека.